Dillen 2 – en bostadsrättsförening i Sverige som inte fungerar

Det har varit en intressant resa att följa det som hänt (och i och för sig fortfarande pågår) i bostadsrättsföreningen Dillen 2 i Huvudsta i Solna. Intressant och lärorikt därför att jag är övertygad om att föreningen är långt ifrån ensam om att fungera extremt illa i vissa avseenden, min slutsats har blivit att bostadsrätten som institut är ett dåligt val för boende.

Min son bor i Dillen 2 och ibland när jag är på besök i Stockholm kamperar jag hos honom, något som alltid varit….vad ska vi kalla det? ”Lite speciellt”? Kanske? Dit hör sådant som att boende kan låta rätt så bra långt efter det att nattro borde ha rått men första gångerna det hände trodde ju jag att jag lyckats pricka extremt olyckliga tillfällen. Med tiden lärde jag mig att så var det inte och då var det ju bara att anpassa sig till det, genom att aldrig planera in möten tidigt på morgonen och genom att skapa egna ljudkulisser att arbeta och sova bakom. Knepigt, inte sant? För det där sista leder ju förstås till att ytterligare andra säkert blir störda.

Men det senaste året har situationen i föreningen utvecklats på ett helt absurt sätt. Från att man ibland kunde känna att det luktade mat i trapphuset gick det till att matos trängde in i lägenheten och sedan några månader har det dessutom, av och till men mest till, luktat mycket illa på en av toaletterna. Så kan ingen ha det. Du kan inte leva så att du inte kan hänga tvätt utan att den stinker pannkaka eller friterad fisk eller vad som nu stått på någons meny när den torkat. Du står inte ut om du tvingas kliva in i på en toalett där du möts av en odör av avlopp.

I ett sådant läge ska en bostadsrättshavare förstås ta kontakt med styrelsen i föreningen och det gjorde ju vi. Men den här bostadrättsföreningen fungerar som sagt inte. För det första förstår man inte vilket ansvar man har, man är okunnig helt enkelt och dessutom reagerar man på problem som boende hör av sig om genom att försöka bagatellisera dem, sopa dem under mattan och hoppas att de ska försvinna av sig själva. Det är som alltid en dum metod. Missförhållanden som man inte tar itu med växer bara och till slut hamnar man i en ohållbar situation – där befinner sig bostadsrättsföreningen Dillen 2 i dag.

Jag, som är utbildad journalist och kanske just därför aldrig tolererar att bli illa behandlad och bemött, lät det inte gå särskilt lång tid innan jag anmälde omständigheterna till Solna kommun. Men sedan är det ju så att jag befinner mig i bostadsrättsföreningen bara ibland och därför hände inte så mycket mer i början än att kommunen registrerade ärendet, det är först på senare tid jag haft tid att så att säga hålla i och inte släppa taget. Min son? Jodå, det är klart att han också reagerat men han är så mycket hemifrån! Det är jobbet och så är det alla fritidsintressen….han är helt enkelt, särskilt i perioder, väldigt lite hemma.

Det som till slut hände var i alla fall att Dillen 2 genomförde en så kallad OVK. Det är en obligatorisk ventilationskontroll som alla hyresvärdar och bostadsrättsföreningar är skyldiga att genomföra med jämna men lite olika mellanrum, beroende på exakt vilket system man har (där ska jag för övrigt ta reda på om föreningen brustit och väntat för länge) och den visade något faktiskt ganska fruktansvärt, mätvärdena var kort sagt åt helvete, så illa att man utan vidare kan kalla dem för ett hot mot liv och hälsa. Förklaringen till detta är att vissa boende har byggt för de frånluftsdon som ska sörja för luftväxlingen, ofta på så sätt att man monterat spisfläktar som med sin design täcker donen och några har till och med kopplat spisfläktar direkt till ventilationskanalen i köket. Det har man naturligtvis inte gjort för att man velat någon annan illa, man är helt enkelt bara dum och förstår inte vad sådana åtgärder leder till, nämligen att hela systemet havererar. Om man förstod hade man självklart avstått eftersom man drabbas själv också och det dessutom är ett brott enligt bostadsrättslagen att bete sig så.

Låt oss nu sammanfatta:

Bostadsrättsföreningen Dillen 2 i Huvudsta i Solna har alltså fått flera upplysningar om att något är fel med ventilationen. Men absolut ingenting händer förrän kommunen, som jag skickat anmälan till, påtalar för föreningen vilka skyldigheter man har. Då beställer man en OVK. Och sedan då? När det visar sig att många boende har brutit mot bostadsrättslagen och därmed orsakat sina grannar och medboende både obehagliga och direkt hälsovådliga problem? Tar man omedelbart tag i detta då? Går man omedelbart in i de lägenheter det handlar om och till exemepel river bort felaktigt monterade köksfläktar? Avlägsnar man de fläktar som satts in även i andra frånluftsdon?

Absolut inte. I stället skriver man så här på sin hemsida, den 20 januari 2024:

Föreningen genomförde före jul en ventilationskontroll, OVK, som inte blev godkänd. En bidragande orsak är att flera boende har byggt in sina frånluftsdon (ventiler) vilket gäller speciellt i köket. Att bygga in eller på annat vis sätta för ventilationen är förbjudet enligt Bostadsrättslagen Kap7 §7.

” Bostadsrättsinnehavare får inte utan styrelsens tillstånd utföra en åtgärd i lägenheten som innefattar: Installation eller ändring av anordning för ventilation”.

Kanalerna ska vara tillgängliga för mätning, justering och rensning.

De inbyggda ventilerna ska åtgärdas av lägenhetsinnehavaren senast den 15 februari 2024 därefter kommer en ombesiktning att ske. Ni behöver således snarast påbörja arbetet eller kontakta någon som hjälper er att få fram ventilerna på ett fackmannamässigt sätt. Skulle detta inte vara ordnat i tid kommer föreningen att låta göra det på er bekostnad, men då missar ni möjligheten till ROT-avdrag för arbetet.

Även de som i sitt kök har direktanslutit köksfläkten till ventilationskanalen måste åtgärda detta. Anslutningen ska ersättas med frånluftsventil som ska vara åtkomlig för rensning och mätning. Det ändrar flödet i hela huset och ökar brandrisken. Endast kolfilterfläkt som inte kopplas mot ventilationen är tillåten.

Frågor kan mailas till styrelsen@dillen2.se

Med vänlig hälsning
Styrelsen

Ser ni vad det egentligen står? Ser ni att det man skriver är följande:

Vi låter brottslingar få en månad på sig att åtgärda sina fel och ni som inte begått samma brott bryr vi oss inte om, ni får vackert lida vidare helt enkelt. Något sista-datum för när ny OVK kommer att genomföras skriver vi så klart inte, det skulle ju kunna användas emot oss, ej heller kommer vi att skriftligt varna de som utsatt andra boende för både fara och olägenhet så att de kan avhysas från fastigheten om de gör samma sak igen, vi är nämligen fegskitar som helst kryper under en soffa och gömmer oss.

Man undertecknar till och med ”vänliga hälsningar”!!!

I dag har kommunen till slut börjat förstå att den här föreningen inte klarar att hantera de skyldigheter man har. Jag citerar ur mejl till mig från Christina Hellman, enhetschef för hälsoskyddstillsynen inom Solna kommun, där hon ställer några frågor:

Vi behöver denna information från dig för att ha det som underlag i vår vidare handläggning i ärendet som kan komma att gå vidare med beslut om det är så att föreningen inte inkommer själva med åtgärds- och tidsplan rörande ventilationen och lukter.

Ja, det fick hon också. Och så fick hon veta att jag, om inte kommunen genast ser till att de mycket grava problem som finns i boendet i Dillen 2 upphör med omedelbar verkan, anmäler Solna kommuns handläggning av ärendet till JO. Men jag tror inte att det kommer att behövas. Man har förstått hur illa det är i Dillen 2, helt enkelt. Till slut har man gjort det.

För att sluta cirkeln i det här inlägget:

Bostadsrättsföreningar kan inte existera utan en styrelse. Därför är det inte konstigt att det finns så mycken okunskap och bristande förmåga i dem, det är ju i regel de boende själva som tar på sig styrelseuppdrag, det är vanliga människor, utan specialkunskaper, som försöker göra en insats för sin förening. Kanske får man gå någon liten kurs, som en introduktion. Kanske tar man hjälp utifrån, särskilt juridisk sådan. Men totalt sett är man egentligen inte alls lämpad att företräda något så faktiskt komplicerat som en part med ansvar för något av det allra viktigaste för människor – boendet.

Idén bakom bostadsrättsföreningar är så klart god, boende ska till exempel känna ett ansvar för sin miljö och därför vårda sig bättre om den, vilja bidra till att hålla kostnader nere eftersom det gagnar en själv och allmänt bli en del av och få inflytande över en trygg och trevlig tillvaro. Men det som är en styrka blir också en svaghet. För vad gör du när det som skulle vara en trevlig granne i stället blir ett störande inslag i din dygnsvila och ingen oberoende aktör såsom en hyresvärd finns att tillgå utan ni båda är en del av samma enhet? Särskilt när du sitter i den där styrelsen, hur hanterar du det utan att trampa fel? Väldigt dåligt förmodligen, det visas inte minst av hur bostadsrättsföreningen Dillen 2 försökt kollra bort det faktum att man i alla fall i min sons port, Jungfrudansen 16, har någon form av social problematik, där en av mig oidentifierad ”familj” (eller vad det nu handlar om) ibland och gärna sen kvällstid för mycket högljudda ”samtal” (jag hanterar det som sagt vid det här laget genom att skapa egna oljud, som en kuliss – och blir andra boende sedan störda får de väl också, precis som jag gjort många gånger, höra av sig till styrelsen, det välkomnar jag så att de som sätter i gång hela processen med sina gap och skrik kanske till och med försvinner….).

Bostadsrätten – så vacker i teorin. I praktiken slutar det ofta som med Dillen 2 i Huvudsta i Solna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.