Så gör man!

Här kommer då inlägget om det senaste i brf Dillen 2 i Solna. Den som inte hängt med så mycket tidigare kan läsa här.

Okej, vi har alltså en bostadsrättsförening där boende i strid med bostadsrättslagen installerat olika produkter som stört (och fortfarande stör) ventilationen i byggnaderna vilket leder till att den obligatoriska ventilationskontroll, OVK, som föreningen enligt lag är skyldig att göra med jämna mellanrum blir underkänd i december 2023. Själv anmäler jag olägenhet i bostad till Solna kommun –  i oktober 2023 inträngande matos och bara en månad senare även avlopsstank på en toalett – men än i dag, mer än ett halvår senare, är situationen oförändrad.

Och hur agerar då denna bostadsrättsförening? Vad gör man när man strax före jul 2023, på grund just av att ventilationskontrollen uppdagar allvarliga brister, inser att man släppt in slödder som antingen därför att de är dummare än tåget eller mer bara helt hänsynslösa orsakat andra boende stort lidande och hälsofara – i form av dålig luftväxling och därmed dålig lukt av flera slag? Först så här, vilket förstås var det enda rimliga:

Och sen? Så stod man förstås inte fast vid det utan föll undan för de som inte gjorde det man krävde. Det var för mig helt väntat – styrelsen för den här bostadsrättsföreningen fungerar helt enkelt inte i situationer som det minsta lilla avviker från att kontrollen blinkar blå. Det håller de själva inte med om, vilket onekligen blir komik på hög nivå!:

Jag antar att ni skrattar lika högt som jag.

Nåja, det som hände var alltså att man flyttade fram det datum då alla boende skulle ha åtgärdat sina olagliga installationer – från den 15 februari till den sista mars. Det är lång tid det, som man väljer att utsätta andra bostadsrättshavare för hälsofara och obehag!

Och därefter? Det har jag redan skrivit och ni har redan fattat – man har fortfarande inte fått ordning på det hela. Man påstår inför Solna kommun att man ”åtgärdat alla fel” samtidigt som man i en annan skrivelse till kommunen uttrycker att man ”håller på med ”ventilationsarbeten i husen”, vilket förstås bara visar hur man ljuger och hittar på när man inte är vuxen situationen och inte vet hur man ska bete sig. Själv kan jag i sanning intyga att man absolut inte ”åtgärdat alla fel” – det luktar nämligen fortfarande fan i bostaden.

Hur har Solna kommun fungerat då? I början sisådär, skulle jag vilja kalla det. Men då begärde jag helt enkelt att chefen själv skulle engagera sig i frågan och det har hon gjort, sedan dess rullar det på. Lite extra tryckte jag också på gaspedalen genom att JO-anmäla kommunen för saktfärdig handläggning, det visste jag från början skulle sluta med att JO i nuläget inte agerade särskilt och ett sådant beslut har jag också fått. Jag kan gången men har också talat med dem – och raskar inte kommunen vidare hela tiden nu skriver jag bara till dem igen, så plockar de upp tråden.

Men kommunen har satt i gång, som sagt. Så här skriver man i sitt senaste mejl till mig:

Styrelsen har fått en anmodan från bygglovsenheten om att komma in med en godkänd OVK senast 30 juni. Bygglovsenheten handlägger sina ärende enligt Plan och bygglagen som reglerar tillsyn kring OVK.

Och det är ju bra. Ventilationskontrollen ska alltså inte bara vara genomförd, den ska vara godkänd. (Annars väntar smisk på rumpan.)

Kommunen meddelar annat också – vilket är anledningen till att jag skriver det här blogginlägget. Det är nämligen skrämmande läsning hur bostadsrättsföreningen fortfarande inte agerar med all den kraft man borde ha brukat från början. Till Solna kommun har man anfört följande:

  • Genom intensiv uppvaktning av berörda kvarstår fel i två lägenheter + två misstänkta (ej tillträde, anmärkning från tidigare OVK). Påverkan har skett genom brev, telefon, besiktningar.
  • De återstående fyra lägenheterna kommer vi att besiktiga tillsammans med hantverkare för att medverka till åtgärder.

(Jag har korrigerat brf:ens språk något, allt annat vore elakt.)

”Intensiv uppvaktning”

”Medverka till åtgärder”

De är ju för inte sluga!

I en konfliktsituation där man själv har rätten på sin sida och sitter med alla trumf är det ändå aldrig fel att vara trevlig och vänlig till en början, tvärtom bör man vara det. Man ska vara extremt tydlig med vad som gäller, men absolut inte otrevlig, det gagnar ju ingen, men när man märker att det blir som så ofta i livet, att folk inte fattar förrän de har kniven mot strupen? Då tar man fram kniven. I det här fallet borde bostadsrättsföreningen Dillen 2 ha satt hårt mot hårt så fort den 15 februari 2023 hade passerat. Man hade ju skrivit ett artigt meddelande till alla berörda – ”Fixa det här nu eller så gör vi det åt dig”. Det var en riktig början och mer skulle man aldrig ha bjudit på. Vet ni varför?

Därför att den mänskliga psykologin ser ut som den gör. Visserligen förhåller det sig så att ju mer intelligent en person är, desto enklare har hon att ta till sig rent verbala budskap, med sådana personer fungerar det att tala, de förstår direkt att det ändå kommer att sluta på ett visst sätt och rättar sig därför direkt eftersom allt annat vore dumt slöseri med tid. Men tyvärr befinner sig majoriteten av mänskligheten uppe på normalfördelningskurvans topp. De klarar inte sådant, de behöver piskan i arslet och att någon pekar med hela handen, i det här fallet att en bostadsrättsförening kastar ut dem:

Du gör som du vill men om du inte lyder oss blir det synd om dig och inte om oss.

Så gör man!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.