Ku Klux Klan sitter i källaren och kan inte komma ut

Ni har väl hört den där skrönan om farmor som har trillat av pinn och så ska man berätta det på ett så skonsamt sätt som möjligt: ”Farmor sitter i ett träd och kan inte komma ner”. Det här är något liknande.

Jag bor som ni vet av och till hos min son och i november 2023 fick jag nog av att det luktar i lägenheten när andra hushåll lagar mat. Så ska det naturligtvis inte vara, då är något fel och jag skickade helt enkelt in en anmälan om olägenhet i bostad till Solna kommun och sedan ytterligare en när det bara veckor senare även uppstod en vidrig avloppsstank på en toalett.

Och vi kan stanna där i några sekunder och konstatera att ärendet fortfarande är öppet och aktuellt hos kommunen – som dessutom är JO-anmäld eftersom jag anser att de inte agerat tillräckligt professionellt och snabbt. November 2023, alltså. I dag skriver vi den 19 april 2024 och ingenting har förändrats. I skrivande stinker det fortfarande matos i trapphuset. Det är starkt!

Men olägenheterna fick snart sin förklaring när bostadsrättsföreningen, Dillen 2 i Solna, också i november 2023, utförde en obligatorisk ventilationskontroll, OVK – oklart om det sedan berodde på anmälan till kommunen eller om det faktiskt skedde på eget initiativ. En OVK måste göras med jämna mellanrum men lite olika tidsintervall beroende på vilken typ av utrymme där människor vistas som det handlar om och resultaten var förödande, en mycket stor mängd boende hade alltså på olika sätt byggt för sina frånluftsdon i framför allt kök, vissa hade till och med anslutit spisfläktar direkt till donen eller andra, mindre fläktar till kanalerna i våtutrymmen. Förutom att sådana åtgärder utgör allvarliga lagbrott leder de naturligtvis till att hela ventilationssystemet påverkas med stor negativ effekt för andra, det är därför det luktar så illa både i trapphus och i vår lägenhet.

Att sådant över huvud taget händer i en bostadsrättsförening visar väl att man släppt in människor som aldrig borde ha fått sätta sin fot där, det spelar ju ingen roll om folk är så in i helvete korkade att de inte förstår vad de ställer till eller om de faktiskt gör det men skiter fullkomligt i sina grannar. Men ännu värre var det som sedan skedde och som visar att brf:en heller inte hanterar det problem sådana boende innebär. Efter att OVK:n underkänts skrev brf Dillen 2 på sin egen hemsida:

Och det lät ju bra. Men om man som jag insett vad det är för tafatt styrelsegäng som försöker hålla ordning i Dillen 2 tog man det inte på allvar, det var helt klart från början att saken skulle spricka; de har inte pli på sin fårskock helt enkelt utan tvärtom skiter skocken fullkomligt i vad de säger. Och vet ni vad – det kan jag faktiskt förstå. Respekt får ju bara den son aldrig backar utan står fast vid till exempel ordningsregler.

Mycket riktigt hände precis just det. I mina kontakter med Solna kommun fick jag reda på att brf:en inte gjort det de själva skrivit att de skulle och efter den 15 februari gått i in de lägenheter där fel kvarstod och själva åtgärdat dem på boendes bekostnad. Nix, på sitt vanliga slak-kuks-manér hade man ”flyttat fram sista-datum” och det handlade liksom inte om en vecka – utan om en och en halv månad. Det var i det läget jag JO-anmälde Solna komnun som just då inte gjorde något, jag förstod ju vad som var ytterligare nästa steg och förstås fick jag rätt igen – när den sista mars passerat var problemen fortfarande kvar. Och det är de som sagt än i dag.

Den senaste kontakt jag hade med Solna kommun är bara någon vecka gammal och i dagsläget får JO hela tiden uppdateringar i ärendet, jag ställer raka frågor till kommunen och sedan skickar jag in svaren (eller icke-svaren, för de är ju också ett svar) till JO. Kommunens handläggare skrev att man nu begärt in kopior från Dillen 2 på ny OVK-upphandling, som brf:en till kommunen påstod sig ha gjort, samt en redogörelse för hur brf:en tänker agera mot de boende som eventuellt fortfarande obstruerar och inte åtgärdar olagliga installationer. För bara några dagar sedan skickade jag ett nytt mejl till samma handläggare eftersom hon lovat återkomma ”så snart vi har mer information” – en information jag ännu inte fått. Om jag fått svar på det också har jag faktiskt inte hunnit kolla.

Uttrycket Ku Klux Klan kommer från det grekiska ordet för ”cirkel” samt det skotska ”klan” och kom som bekant att beteckna dumskallar som inte vågade stå för och fast vid sina åsikter öppet utan lindade in både dem och sig själva i lakan. En sammanslutning av självgoda och fega tokdårar alltså, en inre cirkel som fick för sig att de gjorde något bra när de i själva verket blev föremål för andras rättvisa löje. Och jag kan bara inte låta bli att tänka på dem när jag ser vad styrelsen i brf Dillen 2 i Solna nu skriver på sin hemsida:

Nej, felen har definitivt inte åtgärdats, om det vore så skulle det inte alltjämt stinka matos i trapphuset (som det som sagt gör just i denna sekund). Och därför fortsätter ärendet hos kommunen som förstås i sin tur drar upp tempot och på sikt kommer att vitesförelägga och till slut ta över hela hanteringen, ventilation såväl som att avhysa boende som inte rättat sig – och då blir det rejält dyrt för föreningen och därmed för skötsamma medlemmar. Anmälan till JO kompletteras också kontinuerligt. För det är så här:

Man ska aldrig utmana mig. Att utmana mig är alltid en dum idé och det beror på att jag väljer mina strider noga, jag går aldrig ut i de som jag inte kan vinna. I dagsläget har brf:en försatt sig i en omöjlig situation som blir bara värre och värre och dessutom har man fått ett rejält dåligt rykte, det vet jag säkert eftersom jag fått många mejl från personer som varit spekulanter på lägenheter men avstått från att köpa.

”Styrelsen kommer att finnas i styrelserummet i källaren”? Vad ska de göra där? Ta emot nycklar tänker de sig väl men jag kan inte låta bli att skratta högt:

Ku Klux Klan sitter i källaren och kan inte komma ut.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.