Man kan ju få Dille för mindre!

Okej, har ni spänt fast er? Tagit en Valium eller två? Eller kanske hellre en semla! Det har jag gjort – ätit semla alltså. Gott, sa Maja Gräddnos.

Jo, det är ju det här med den famösa bostadsrättsföreningen Dillen 2 i Solna. Den där det luktar matos i trapphus och i lägenheten och där man möts av en vägg av avloppsstank när man går in på en gästtoalett. Äh, det enklaste blir väl om jag länkar förra inlägget här, så slipper jag tjata om saker och ting:

Hoppla!

Och i det där förra inlägget skrev jag att jag hoppades slippa JO-anmäla Solna kommun, att de skulle inse nu att drygt ett år är för lång tid att inte göra något efter det att en medborgare (lilla jag) anmält allvarlig olägenhet i bostad. Att det är oacceptabelt att från november 2022 till dags dato inte ha kommit längre än att ”vi har kontinuerlig kontakt med bostadsrättsföreningen”. Jodå, de har säkert ”kontakt” – sedan några veckor. Men föreningen själv gjorde inget åt problemen förrän precis i slutet av 2023 och det visar hur absurt, snarast Kafkaliknande, kommunens brist på aktion är. Faktiskt med bara några veckor kvar av året genomförde bostadsrättsföreningen en så kallad OVK, en obligatorisk ventilationskontroll, som visade att många boende brutit mot bostadsrättslagen och byggt för eller till och med anslutit fläktar, även köksfläktar, till frånluftsdonen, det står att läsa under länken ovan precis som hur föreningen inte agerade med mer än en text på hemsidan  (och säkert mejl) där man satte en deadline till den 15 februari 2024 då samtliga olagliga installationer skulle vara borttagna varpå en ny OVK skulle genomföras också.

Så jag är glad att jag skickade in den där JO-anmälan trots allt. Den är offentlig handling, bara att beställa om man vill. Just nu kompletterar jag den på i pricip daglig basis – jag skriver till kommunen och frågar hur länge de tänker vänta innan de får fingret ur hålet där bak och så skickar jag in deras svar eller icke-svar till JO. Vill ni höra det senaste svaret? Det lyder så här:

Vi har kontinuerlig kontakt med ordföranden i bostadsrättsföreningens styrelse. Senast onsdag 21 februari. Då meddelade de oss att det blev för lite tid för alla boende att åtgärda sina ventiler senast den 15 februari. De har därför satt ett nytt datum till den sista mars, och efter det bör rensning och injustering av ventilationen gå fort.

Och tja….jag vill inte vara elak här men när jag läste det där skrattade jag så att kaffet sprätte ur munnen på mig. Det är en djefla tur att man inte är inkontinent ska jag säga!

Egentligen visar det förstås något extremt allvarligt, det är precis samma sak som i dagens svenska samhälle i stort, där grupper och enskilda individer struntar i att följa lagar och regler utan att särskilt mycket händer. Följer ni den utmärkta serien på TV4, Poliserna i våldsvågen? I första avsnittet får man se hur en så kallad ”gängkriminell” man helt enkelt har parkerat på en ruta avsedd för handikappade. Polisen ger honom en bot men det skrattar han bara åt: ”Det har jag råd med! Hoppas att du gillar din lön på 27 000…” Bostadsrättsföreningens beteende är precis analogt, för man skrev ju så här på sin hemsida, efter ventilationskontrollen:

De inbyggda ventilerna ska åtgärdas av lägenhetsinnehavaren senast den 15 februari 2024 därefter kommer en ombesiktning att ske. Ni behöver således snarast påbörja arbetet eller kontakta någon som hjälper er att få fram ventilerna på ett fackmannamässigt sätt. Skulle detta inte vara ordnat i tid kommer föreningen att låta göra det på er bekostnad, men då missar ni möjligheten till ROT-avdrag för arbetet.

Så varför gör man inte bara det man skrev att man skulle? Varför går man bara inte in och river ned det som en del tydligen byggt upp, ”på deras bekostnad”? Det krävs inte mycket för att begripa att svaret bara är ett: När folk helt enkelt skitit fullkomligt i direktiven vågar man inte fullfölja, då böjer man sig och ”förlänger tiden”. Och vet ni vad som händer då? Då skrattar människor och tappar all respekt – om de har någon kvar. Och sen fortsätter man att göra som man vill – det var därför jag skrev till kommunen strax innan jag JO-anmälde dem:

Den här föreningen har en styrelse som inte klarar sin uppgift, helt enkelt – har man nämligen boende som inte följer reglerna ska de förstås skriftligt varnas för att sedan avhysas (och i förekommande fall brf:en säljas av föreningen, för bostadsrättshavarens räkning). […]och jag skulle nästan våga lova dig att om/när föreningen har åtgärdat problemet genom ombesiktning (sådan ska utföras) och resning och justering av frånluftskanalerna (som också ska ske) – så kommer samma problem att återuppstå.

Och det är jag övertygad om kommer att hända. Bostadsrättsföreningens ledning har tydligt visat att de bara är ett gäng tomma tunnor som försöker skramla och som ingen behöver ta på allvar. Fjantar, som man skrattar åt. Själv har jag aldrig ens haft någon respekt för bostadsrättsföreningen Dillen 2 i Huvudsta i Solna, anledningen är enkel och stavas att jag är extremt duktig på att bedöma och se rakt igenom människor och det tog mig ungefär två sekunder att förstå vad det här är för pajaser. Jag skulle aldrig bete mig som de som brutit mot bostasdsrättslagen och orsakat sina medboende svåra miljöproblem – men skrattar åt nollorna, det gör jag också. Högt!

Jag är också övertygad om att det finns boende som helt enkelt inte förstått att de ställt till allvarliga miljö- och hälsoproblem för andra när de mixtrat med ventilationen men som nu när de gjort det åtgärdat saken direkt. Vad tycker de om att skitstövlar får ytterligare tid på sig för samma sak? Varför skulle de skynda sig att återställa när andra nu bara kan såsa vidare utan att något händer?

Till sist ska jag citera lite mer ur mejlet från chefen för hälsoskyddet i Solna kommun:

Vi anser inte att föreningen inte agerar, då de har meddelat oss vad de gör i ärendet. Men då det är problem med ventilationen i hela fastigheten, och det gäller många lägenheter, så tar det tid att åtgärda.

Tja, det det får man verkligen hålla med om – att det ”tar tid” för Solna kommun, närmare bestämt halvtannat år. Faktiskt tycker jag att det blir intressant att se hur JO bedömer frågan, en viktig temperaturmätning av hur mycket eller snarast lite, om alls något, som fortfarande fungerar enligt den gamla svenska modellen där myndigheter i olika former satte gränser och regler var till för att följas och respekteras. För det är ju så att alla framgångsrika samhällen, de stora som kallas länder eller stater lika väl som de små i form av sammanslutningar av människor i bostadsrättsföreningar eller idrottsklubbar eller företag, bygger på ett kontrakt som alla sedan respekterar för helhetens och allas bästa. Så fort någon egoist som ser bara till egen vinning tillåts bryta kontraktet utan påföljande sanktion faller strukturen samman och kaos inträder; det är vad som hänt i Sverige och det händer i bostadsrättsföreningen Dillen 2 i Huvudsta i Solna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.