Det svenska samhället har slutat fungera

Så här skriver trafikförvaltningen i Region Stockholm på sin hemsida:

Trafikförvaltningen ansvarar för att Stockholms läns invånare och besökare kan resa tryggt, tillgängligt och hållbart med kollektivtrafiken i länet.

Och så kanske det fungerar på många platser i Stockholm. Men inte på Jungfrudansen i Solna, där går nämligen ingen kollektivtrafik alls eftersom den är ”indragen på grund av trafikhinder”; där finns ingen som helst ”tillgänglighet” och det är därför heller inte möjligt för många av Jungfrudansens invånare att resa ”hållbart”. Så har det också varit under flera år, när kommunen lagt ned en ny sopsug under gatorna och även om det förstås varit alldeles tillräckligt jobbigt för invånarna så måste sådant få utföras i samhället. Men nu är arbetet klart och bussen går ändå inte.

Varför har det blivit så här och varför tillåts det fortsätta? Jag ville ha svar på den frågan och började med att ringa trafikförvaltningen där man vägrade koppla till ”någon ansvarig” utan hänvisade till kundtjänsten på SL.

– Nu är det ju så att SL vid det här laget är att betrakta mest som ett varumärke för kollektivtrafiken i Stockholm. De kan inte fatta beslut som får bussarna att börja köra på Jungfrudansen.

– Vi får inte koppla.

– Era tjänstemän betalas av skattemedel, alltså av medborgarna, varav jag är en. Då är det väl rimligt att de utför sitt jobb och är mottagliga för meddelanden?

– Vi får inte koppla.

– Vad heter förvaltningens högste chef?

– Det vet jag inte.

– Du förstår att du kan ta reda på det? Kan du koppla direkt till den personen?

– Vi får inte koppla.

– Nej, du har ju sagt det ett antal gånger.

Så jag ringer SL och får tala med en vänlig man. Denne vänlige man upprättar ”ett ärende” och jag får ”ett ärendenummer” men han bekräftar också det en odresserad apa begriper – SL gör inte mer än så, de skickar bara ”ärendet” vidare till…trafikförvaltningen. Och till ”entreprenören”, som i det här fallet heter VR.

– Men du kan ringa om några dagar och höra hur det går!

Och faktiskt gör jag det, jag väntar till och med i två veckor. Men naturligtvis har inget hänt och på trafikförvaltningen, dit jag också ringer igen, vet de inget, om de har fått in ärendet så är det tydligen superhemligt, så hemligt att ingen som svarar känner till det och nej, de kan fortfarande inte koppla. VR? Entreprenören? De svarar över huvud taget inte alls.

Jag mejlar till ordföranden i trafiknämnden. Han heter Anton Fendert och är miljöpartist, vilket borde betyda att han värnar om kollektivt resande? Jag skriver:

Hej Anton,

Efter att ha varit i kontakt med både SL:s kundtjänst, som inte kunde göra mer än att skapa ett ärende (nr 662 69 56), samt trafikförvaltningen, där man vägrade låta mig tala med en ansvarig person, ser jag ingen annan utväg än att mejla dig, för en förhoppningsvis snabb lösning på mitt (och många andras) problem.

Hösten 2022 påbörjades arbeten med en ny så kallad sopsug i Huvudsta i Solna och Jungfrudansen, där jag ofta bor tillsammans med min son, var en av de gator som i etapper grävdes upp, med konsekvens att bussarna inte längre kunde köra. Men fastän Jungfrudansen är mycket lång med många äldre boende, så att det blev svårt och för en del omöjligt att ta sig till kollektiva alternativ, måste sådana arbeten självklart få utföras och nu i januari 2024 var hela gatan återställd och trafiken kom i gång igen.

I några dagar. Bara i några dagar alltså, sedan dök ett anslag upp vid hållplatsen med informationen att man dragit in den på grund av ”trafikhinder”. Efter mer än ett år utan, som trafikförvaltningen själv kallar det på sin hemsida, ”tillgänglig” kollektivtrafik står vi boende på Jungfrudansen åter utan den möjlighet till gemensamt resande som resten av staden har.

Jag vet inte vad dessa trafikhinder består i men en gissning är att folk ställer sina bilar på båda sidor av gatan, under arbetena med sopsugen blev det nämligen tillåtet att göra det eftersom så många parkeringsplatser försvann och kanske förstår man då inte att den möjligheten nu är borta. Det kan ju också vara så att parkeringsskyltningen är otydlig och inte har förnyats efter arbetena. Om det är som jag tror så förstår jag väl bussförarnas problem, då blir det problem att på ett säkert sätt komma fram.

Men situationen är helt absurd, om man skulle sluta köra kollektivtrafik på alla ställen i stan där ”trafikhinder” uppstår skulle det snart inte gå några bussar. Så gör man ju heller inte, i stället forslar man bort och varför skulle Jungfrudansen vara ett undantag därvidlag? Men som sagt kanske problemet är en otydlig skyltning?

Jag och många med mig vill kunna resa kollektivt, inte minst för miljöns skull, men just nu är det omöjligt på Jungfrudansen. Än en gång, jag hoppas att mitt mejl till dig ska leda till en snar lösning av situationen.

Med vänliga hälsningar
Carina Östman

Och, jag fick svar:

Hej,

Tack för ditt mejl!

Just nu får jag väldigt många mejl. Jag och mina kollegor besvarar dem i tur och ordning, vilket gör att det kan dröja lite längre än vanligt innan du får svar.

Med vänliga hälsningar,
Anton Fendert

Trafikregionråd (MP)

För två veckor sedan fick jag det. Men inget händer.

Just nu ska jag strax mejla dels chefen för trafikförvaltningen (eftersom det förstås inte är några problem att ta fram namn om man verkligen vill) och fler politiker i trafiknämnden. Solna kommun är kontaktad – varför, om folk felparkerar så att bussarna inte kommer fram, forslar man inte bort bilar eller bötfäller? Och hjälper inte det jobbar jag vidare.

För jag har möjlighet att göra det, jag har tid till det och en personlighet som en bullterrier. Men en person som arbetar hela dagarna och bara vill kunna ta bussen till jobbet? Pensionären som inte kan gå hela vägen till den hållplats entreprenören ”hänvisar till”?

Det svenska samhället har slutat fungera.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.