Du är vidrig, Tobias Billström

När nyheten under gårdagen nådde mig på ett av Köpenhamns många kaféer trodde jag först att det var ett skämt. På flashen stod ”Sveriges utrikesdepartement fördömer koranbränningarna” och jag minns att jag tänkte att det naturligtvis var någon av alla de där skrivande sakerna på kvällstidningarna, de som varken kan stava, använda possessiva pronomen rätt eller skilja på de och dem, som, oavsiktligt eller med vilje, lyckats vrida till det; ett lands utrikesminister ”fördömer” inte via sitt departement egna lagar och framför allt inte sådana som är själva grunden för en demokrati och markerar skillnaden mot diktatur. Den svenska tryck- och yttrandefriheten är helig för de flesta som förstår vad motsatsen innebär och även om Sveriges sittande regering framstår mer och mer som ett dåligt skämt så var det här bara för mycket för att vara sant.

Men det var ju sant. Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, hade just förvandlat Sverige till en diktatur. Han hade spottat friheten att uttrycka sin åsikt rakt i ansiktet. Han hade pissat på demokratin och låtit sitt eget departement utfärda en bannbulla över de som talar fritt ur hjärtat. Det svindlade för ögonen.

Ingen missar förstås att bakgrunden till det här är de alltmer desperata försöken att få Turkiet att acceptera Sverige som medlem i Nato. Ursäktar det beteendet? Naturligtvis inte, det Tobias Billström gjort är oförlåtligt och faktiskt tror jag att han just säkrat oppositionens seger i nästa val. Är det ens ett verkningsfullt och smart drag? Inte det heller. Turkiets president Erdogan leker med Sverige som katten gör med råttan, klöser med tassen och föser än hit, än dit – men vad han vill vet ingen, förmodligen inte ens han själv. Det som är säkert är dock att människor som Erdogan hanterar man på ett enda sätt – man ber dem fara åt helvete direkt, det är det enda språk de förstår. Utpressare vill alltid ha mer och mannen som slår sin kvinna slutar inte när hon försöker hålla honom på gott humör utan drar bara upp misshandeln till högre och värre nivåer; det är så psykologin ser ut.

I det läge som uppstått ska Nato utesluta Turkiet eftersom landet inte följer organisationens egna regler, det vore också högst rimligt även med tanke på de flirtsessioner Erdogan ständigt har med Putin och som knappast kan sägas höra hemma i en organisation som är tänkt att skydda sina medlemmar från just Ryssland. Sverige bör ställa det kravet i stället för att skjuta sin egen demokrati i sank. Och även om mycket kan sägas om Magdalena Andersson, inte minst jag gör ju det, så är jag övertygad om att hon haft fitta nog att sätta ned foten i stället för att lägga sig platt som en flundra. De här slaka kukarna i Rosenbad klarar ju ingenting mer än att förstöra ett Sverige som redan är nog så illa ute och det är hög tid att de avlägsnas. Nu ska Tobias Billström offentligt huta åt sitt eget departement, be hela det svenska folket om ursäkt och sedan ska han avgå.

Du är vidrig, Tobias Billström.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.