Bo i Danmark är tryggt och kul

Jag får många frågor om det här med att flytta till Danmark – är det svårt att lära sig språket, är danskarna välkomnande, hur hittar man bäst en bostad….och jag länkar till en sida som man kan ta sig vidare från.

Resten blir ju mina personliga erfarenheter. Och nej, jag tyckte inte att det var svårt att lära mig danska, men det berodde nog på att jag hade övat lite långt innan jag bestämde mig för att flytta till Köpenhamn; jag hade redan grunderna och ett visst ordförråd. Och så älskar jag att lära mig nya saker, så mest var det kul!

Att läsa danska är direkt lätt, det är när en dansk sätter i gång att tala fort på sitt språk som utmaningen kommer men då får man ju göra som i vilket land som helst och be personen att sakta in lite. Jag vet inte hur många gånger jag uttalade orden ”Kan du tale lidt langsommere, jeg prøver at lære dansk?” men ingen blev sur eller irriterad, tvärtom reagerade man som väl de flesta människor gör när det börjar handla om det egna modersmålet och jag fick mycket hjälp. Det händer förresten fortfarande att jag måste fråga om något ord eller uttryck även om det mesta flyter på bra nu.

Att själv tala danska är en lustig utmaning, till att börja med. Jag minns en gång när jag var hemma hos min vän N i Stockholm och passade på att öva danskt uttal med Google Translate. Hon sa: ”Inga problem med det där! Det är bara att låta som om man håller på att spy, ju!”. Nåja, riktigt så enkelt är det inte och jag har tränat mycket, ändå hörs det säkert fortfarande att jag inte är infödd. Det är mycket svårt att få precis den där rätta intonationen i ett främmande språk, till och med efter många, många år, men jag får ändå påstå att jag talar danska flytande vid det här laget.

Är danskarna så där vänliga och mysiga som svenskarna tror? Det är klart att det finns danska skitstövlar men bilden av den glade och gemytlige dansken stämmer ändå och manifesterar sig väl i det danska ”hygge”. En del skulle kanske översätta ”hygge” med ”mys” men det stämmer inte helt, ”hygge” är en hel livsstil, ett sätt att ta livet till vara varje dag, att hitta guldkornen och njuta fullt ut i vardagen. Jag vet att jag på sin tid bloggade om kunderna som blev insnöade på Ikea i Ålborg därför att det är ett så bra exempel på ”hygge” och jag ska lägg ut klippet igen nu. Titta på filmen, lyckas ni hitta en sur min så är ni duktiga. I stället för att klaga och gnälla för att det inte går att ta bilen hem gör man den här kvällen till något kul och mannen som är anställd på Ikea och har dukat fram godsaker säger:

– Og så har vi alle tiders hygge her!

Det är en väldigt talande bild av Danmark. Faktiskt. Själv mår jag fantastiskt bra av det där, för jag är i grunden en så intensiv person och vinner mycket på att sakta ned en aning. Ännu bättre blir det av att dansken, fastän full med ”hygge”, inte skräder orden. Det är inte alls som i skitnödiga Sverige, där du i princip måste hålla en pistol mot svenskens tinning för att hen ska uttala sin ärliga åsikt, i Danmark säger man rakt ut vad man tycker och sedan kan det bli väldiga diskussioner. Passar mig perfekt.

Förstår ni hur jag menar? Att trivas i ett land handlar ju väldigt lite om var och hur man bor, man måste passa in för att det ska bli bra. Det är därför jag brukar skoja och säga att jag föddes i fel land, Sverige och svenskarnas fega försiktighet får mig bara att känna…..nja, inte ett förakt, det är ett för starkt ord men….irritation. Men i Danmark! Där passar jag!

Många av er har också frågat om jag inte kan lägga ut bilder. Jag är inte så mycket för bilder, både när jag skriver professionellt och här i bloggen är det texterna, de verbala budskapen, som intresserar mig. Men nu har ni bett om det där så mycket att jag kapitulerar, jag ska bara vänta på att det blir lite mer vår i Köpenhamn, så att ni får se staden i sin allra vackraste skrud och så tar vi väl en ordentlig kavalkad. För att det inte ska bli som i en turistkatalog kommer jag nog att fokusera på de personliga vattenhålen, de små gatorna man kanske aldrig besöker när man bara är på kort besök. Någon bild på mitt lilla hus blir det däremot inte – det har ni också frågat efter. Icke, det skulle aldrig falla mig in att avslöja något om var jag finns.

Nu ska jag sova. Jag har förberett saker hela dagen och i morgon ska jag träffa de personer jag förberett mig inför.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.